KUISCID: Yeni Bir Pandemi için Hazırız!

KUISCID: Yeni Bir Pandemi için Hazırız!

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) tarafından yürütülen çalışmalarda, halk sağlığını tehdit eden enfeksiyon hastalıkları üzerinde detaylı araştırmalar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Önder Ergönül ve Prof. Dr. Füsun Can, yaptıkları açıklamada, Covid-19 dönemindeki çalışmalarının küresel çapta örnek alındığını ve olası bir pandemi durumuna karşı daha hazır olduklarını vurguladılar.

KUISCID Çalışmaları: Sağlık Alanında Çözüm Üretme Azmi

Prof. Dr. Ergönül, Covid-19 pandemi döneminde yürütülen aşı etkinliği, virüsün yayılma dinamikleri, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) üzerine erken tanı ve ilaç değerlendirme çalışmaları gibi bir dizi önemli çalışma hakkında bilgi verdi. Antibiyotik direnci mekanizmalarının saptanması ve mücadele yollarının geliştirilmesi konusundaki çabalarını da dile getirdi ve “Halk sağlığını tehdit eden konularda çözüm üreten, küresel önemde çalışmalar yürütmek zaman alıyor ama gruplarımız büyük bir azimle ve umutla çalışıyorlar.” dedi.

KUISCID’nin Dünya Ölçeğindeki Başarıları

Prof. Dr. Ergönül, merkezin geniş taramalar, etkili ilaçları anlama, Favipiravir kullanımına dair öngörüler, virüsün bulaş dinamiklerini ve maskenin rolünü belirleme konusundaki başarılarını paylaştı. KUISCID’in yaptığı çalışmaların dünya ölçeğinde örnek alındığını belirtti ve “Hastalığın ikinci evresinde kullanılan tocilizumabın yararına dair yaptığımız çalışma sayesinde tedavi algoritmamızı belirledik ve ölümleri engelledik. Aşının etkinliğini belirlediğimiz çalışmalarımız dünya ölçeğinde aşı tercihlerinde yol gösterici oldu.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Can: “Benzer Bir Pandemi İçin Hazırlıklıyız”

Prof. Dr. Füsun Can, KUISCID’in pandemi başladıktan sonra kurulmasına rağmen benzer bir durumda hazır olduklarını belirterek, “Ne yapacağımızı çok daha iyi biliyoruz.” dedi. Prof. Dr. Can, merkezin en büyük kazancının dünya çapında bilim insanları yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, “Dünya çapında bilim insanları, dünya çapında yararlı işler yapmakla kazanılır. Var gücümüzle bunun için çalışıyor ve en nitelikli meslektaşlarımızı kazanmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

KUISCID’in Hedefi: Dünya Çapında Bilim İnsanları Yetiştirmek

Prof. Dr. Can, KUISCID’in hedefinin dünya çapında bilim insanları yetiştirmek olduğunu belirterek, “Dünya çapında bilim insanları, dünya çapında yararlı işler yapmakla kazanılır. Var gücümüzle bunun için çalışıyor ve en nitelikli meslektaşlarımızı kazanmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede bu bir davet yazısı olsun. Cumhuriyet’in 100. yılını ve Atatürk’ü anmayı çalışmak ve üretmek olarak anlıyoruz. Klişe kutlamalar yerine üreterek, bilimi edinip çalışarak kutlamayı anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version