1. Haberler
  2. Gündem
  3. E-Ticaret Sektörü Kargo Firmalarını Dijitalleşmeye İtiyor

E-Ticaret Sektörü Kargo Firmalarını Dijitalleşmeye İtiyor

E-ticaret sektörünün hızlı büyümesi, kargo şirketlerinin daha fazla otomasyon ve dijitalleşmeye yönelmesini sağlıyor. Yenikapı Etkinlik Alanı'nda devam eden WORLDEF ISTANBUL 2024 e-ticaret fuarında, sektörün önde gelen isimleri bu dönüşüm sürecini değerlendirdi.

E-Ticaret Sektörü Kargo Firmalarını Dijitalleşmeye İtiyor
E-Ticaret Sektörü Kargo Firmalarını Dijitalleşmeye İtiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-ticaret sektörünün hızlı büyümesi, kargo şirketlerinin daha fazla otomasyon ve dijitalleşmeye yönelmesini sağlıyor. Yenikapı Etkinlik Alanı’nda devam eden WORLDEF ISTANBUL 2024 e-ticaret fuarında, sektörün önde gelen isimleri bu dönüşüm sürecini değerlendirdi.

Günlük Kargo Teslimatları ve Teknoloji Kullanımı

Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, Türkiye’de günlük 4,5-5 milyon adet kargonun teslim edildiğini belirtti. Oğuz, bu artışı yönetebilmek için lojistik sektörünün özellikle otomasyon alanında ciddi yatırımlar yapması gerektiğini vurguladı. “AAdresleri bulma işlemlerinde bile artık navigasyon sistemlerini kullanarak teslimat yapıyoruz. Dolayısıyla teknoloji ve altyapı yatırımları, kargo sektörünün hızlanmasına yol açtı.” dedi.

Otomasyon ve Yapay Zeka ile Müşteri Memnuniyeti

Oğuz, yapay zeka ve otomasyonun lojistik süreçlerinde müşteri memnuniyeti açısından çok önemli olduğunu, otomasyon olmadan bu büyüklükte kapasiteyi yönetmenin mümkün olmadığını ifade etti. “Sürat Kargo olarak, günlük 750 kamyon ve 5 bin 500 araç hareketi yapıyoruz. Bu teslimatları optimize etmek için insan beyninin ötesine geçmemiz gerekiyor. Yapay zeka sistemleri, ana hat planlamasından son kapı teslimatına kadar bize yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu.

Sürat Kargo olarak müşteri memnuniyetini artırıcı konulara eğildiklerini belirten Oğuz, ayrıca şu açıklamada bulundu:

Alternatif hizmet noktaları oluşturuyor, zaman ve mekandan bağımsız teslimat hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca uluslararası alanda da hizmet vererek ihracata değer katıyoruz. İlk yurt dışı operasyonumuzu Azerbaycan’da başlattık ve 6 ayda 3,5 milyon kargo teslim ettik. Bu yıl MENA bölgesi, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa’ya yatırım yapmayı planlıyoruz.

E-ticaretin Kargo Sektörüne Etkisi

Aras Kargo Uluslararası İşler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı Ramazan Altınay, Türkiye’deki e-ticaret sektörünün yıllar içinde çok hızlı büyüdüğünü ve 2010’lu yıllarda yüzde 2 olan e-ticaretin perakendedeki payının şu an yüzde 20’lere dayandığını söyledi. Altınay, Aras Kargo olarak e-ticaretin en önemli taşıyıcılarından biri olduklarını ve ciddi anlamda geliştirmeler yaptıklarını anlattı.

Otomasyonun Kaçınılmazlığı ve Dijitalleşme

Altınay, kargo hizmetinde otomasyon kullanmamanın artık imkansız olduğunun altını çizdi. “TTaşınan kargoların belki yüzde 70-80’i e-ticaret yönünde oluyor. Tabii ki Aras Kargo olarak biz de bu sektöre en iyi hizmet veren firmaların başında geliyoruz. E-ticaretin, günden güne büyüyen bir potansiyeli var. Aras Kargo da bununla doğru orantılı olarak hizmetlerini genişletiyor ve daha dijital hale geliyor. Örnek vermek gerekirse mobil uygulamalar üzerinden artık hizmetlerimize ulaşabiliyorsunuz veya herhangi bir gönderinizi iade etmek istediğinizde bizim biraz önce bahsettiğim esnaf noktaları üzerinden de artık gönderinizi iade edebilecek hizmetler sunmaya başlıyoruz. O yüzden e-ticaret sektörüne tamamen adapte olmuş ve onunla beraber dijitalleşen bir kargo firması olduğumuzu daha çok söyleyebilirim.” dedi.

Altınay, e-ticaretin Türkiye’de çok büyük bir ekosistemi kapsadığını ve içinde yaklaşık 500 bin satıcının bulunduğunu belirtti. “Artık e-ticaret hizmeti vermek istiyorsanız sadece ulusal kanalda hizmet vermeniz yeterli değil. Globalleşen bir sektörden bahsediyoruz. Artık Türkiye’deki en büyük pazar yerleri yurt dışına hizmet verir hale geldi. KOBİ’lerimiz yurt dışındaki pazar yerlerinde ürünlerini listeler, ürünlerini buraya da transfer eder hale geldi,” diye ekledi.

Globalleşme ve Dijitalleşme Adımları

Altınay, Türkiye’de de küreselde de kargo sektörünü e-ticaretin sürüklediğini dile getirerek, “Firmalar globalleşmek zorunda. Çünkü artık müşterilerin yüzde 50’si uluslararası siparişler veriyor. Yani bu şu anlama geliyor; ‘Türkiye’den siparişler gelecek ama bazı müşteriler de yurt dışındaki firmalardan sipariş verecek veya oraya gönderiler gönderecek. O yüzden sizin globalleşen noktada hizmetlerinizi artırıyor ve bu yönde de kendinizi geliştiriyor olmanız lazım. Bu nedenle eğer bir kargo veya lojistik sektöründeyseniz mutlaka bu gelişime ayak uyduruyor ve globalleşme adımında da dijitalleşme yönünde de hızlı bir şekilde kendinizi geliştiriyor olmanız lazım.” ifadelerini kullandı.

E-Ticaret Sektörü Kargo Firmalarını Dijitalleşmeye İtiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kargocuyum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!