Bilim Adamları Geliştirdi…Hasarlı Dokuların İyileşmesini Sağlıyor

Bilim Adamları Geliştirdi…Hasarlı Dokuların İyileşmesini Sağlıyor

Yaralı ve hasarlı hücrelerin iyileştirilmesine yardımcı olabileceği öngörülen, “anthrobot” adı verilen küçük canlı robotlar bilim adamlarının özverili çalışmaları neticesinde üretildi.

Soluk Borusu Hücreleri Kullanıldı

CNN’in paylaştığı haber kapsamında Harvard Üniversitesi ve Tufts Üniversitesi bilim insanları yaralı ve hasarlı dokuların onarımı için önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Yaptıkları çalışmalarda farklı cinsiyet ve yaş gruplarına sahip yetişkin bireylerin bağışlarıyla aldıkları soluk borusu hücrelerini kullandılar. 

Tamamlanan çalışmalar neticesinde bilim insanları hem hasarlı hem de yaralı dokuları onarmaya destek olabileceği öngörülen minik ve canlı robotlar geliştirdi. Söz konusu çalışma, daha evvelden geliştirdikleri “xenobot” isimli ilk robotlara dayanmakta.

Bilim insanları amaçlarının, geliştirdikleri anthrobotların tıbbi faaliyetlere kullanıma uygun olup olmadığı sorusuna yanıt aramak olduklarını ifade ettiler. Bu çerçevede araştırmayı gerçekleştiren ekip laboratuvar ortamında yetiştirilen “sıyrık barındıran” insan nöronlarındaki “hasarı taklit etmesi” adına eylemde bulunup bulunmadığını da gözlemledi. İyileşme mekanizmasını anlamlandıramamış olan ekip, geliştirdikleri bu robotun nöronların hasarlı kısmında büyüme gerçekleştirdiği notunu paylaştı

Türk Bilim Kadınının İmzasını Taşıyor

Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi olan, aynı zamanda söz konusu araştırmanın yazarları arasında yerini alan Gizem Gümüşkaya eylem sağlayabilecek niteliği sebebiyle ve erişiminin kolay olması kapsamında soluk borusu hücrelerinin bu çalışmada tercih edildiğini ifade etti. Soluk borusu hücrelerinin büyüme şartlarının kimyasal bileşimi adına deneyler gerçekleştiren Gümüşkaya, kullandıkları yöntemde her bir anthrobotun tek hücreden büyüdüğünü belirtti.

Araştırmanın bir diğer yazarı olan Prof. Dr. Michael Levin de bu minik robotları farklı kılan işlevin, hücrelerin kendi kendine bir araya toplanmaları olduğunu açıkladı. Anthrobotlar, laboratuvar ortamında 60 gün kadar yaşamayı başardı.

Exit mobile version