3300 Yıllık Kargo Görenleri Hayrete Düşürdü

Doğu Akdeniz'de, İsrail'in kuzey kıyısında, yaklaşık iki bin metre derinlikte Tunç Çağı'na ait bir gemi enkazı keşfedildi. Enkaz, 3.300 yıl boyunca denizin derinliklerinde kalarak tarihi bir kargoyu korudu.

3300 Yıllık Kargo Görenleri Hayrete Düşürdü

Doğu Akdeniz’de, İsrail’in kuzey kıyısında, yaklaşık iki bin metre derinlikte Tunç Çağı’na ait bir gemi enkazı keşfedildi. Enkaz, 3.300 yıl boyunca denizin derinliklerinde kalarak tarihi bir kargoyu korudu.

Paha Biçilmez Tarihi Kargo

Binlerce yıl önce kaybolan bu gemi enkazı, içindeki tarihi kargo ile dikkat çekiyor. Keşif, antik döneme ait denizcilik teknikleri ve ticaret ağı hakkında yeni bilgiler sunma potansiyeline sahip.

Keşif, dünya standartlarında önemli bir tarihi bulgu olarak nitelendiriliyor. Arkeologlar, gemi enkazının, antik dönemdeki denizcilerin Akdeniz’i nasıl geçebildiklerine dair yeni perspektifler sağlayabileceğini belirtiyor.

İsrail Eski Eserler İdaresi Deniz Birimi Başkanı Jacob Sharvit, sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Geminin ya bir fırtına veya Geç Tunç Çağı’nda iyi bilinen bir olay olan korsan saldırısı girişimi sebebiyle batmış gibi göründüğünü söyleyen Sharvit, “Bu, Doğu Akdeniz’in derin denizinde, en yakın kıyıdan doksan kilometre uzakta bulunan hem ilk hem de en eski gemi.” ifadelerini kullandı.

İsrail Eski Eserler İdaresi Deniz Birimi Başkanı Sharvit ayrıca açıklamalarında şu ifadelere de yer verdi:

Bu dünya standartlarında, tarihi değiştiren bir keşif. Bu bulgu bize, antik denizcilerin daha önce hiç görülmemiş bir şekilde Akdeniz’i herhangi bir kıyıya görüş hattı olmadan geçebilme becerisine sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Energean adlı şirketin rutin petrol ve gaz araştırmaları sırasında gerçekleşen keşif, şirketin modern robot denizaltıları tarafından yapıldı. İsrail kıyılarındaki enerji kaynakları potansiyelini araştırırken, beklenmeyen bir tarihi keşfe imza atıldı.

Exit mobile version