1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası 2024 Ocak Ayı Faiz Oranını 250 Baz Puan Artırdı!

Merkez Bankası 2024 Ocak Ayı Faiz Oranını 250 Baz Puan Artırdı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk faiz kararını duyurdu. Banka, faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardı.

Merkez Bankası 2024 Ocak Ayı Faiz Oranını 250 Baz Puan Artırdı!
Merkez Bankası 2024 Ocak Ayı Faiz Oranını 250 Baz Puan Artırdı!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk faiz kararını duyurdu. Banka, faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı.

Politika Faizi Yüzde 45’e Yükseltildi

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’ten yüzde 45’e çıkardığı belirtildi. Bu kararın, Aralık ayında manşet enflasyondaki artışla uyumlu olduğu ve enflasyon baskılarını sürdüren faktörlerin bulunduğu vurgulandı.

Enflasyon ve Dezenflasyon Süreci

Kurul, enflasyon beklentilerindeki sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirdi. Dış finansman koşullarındaki güçlenme, rezervlerdeki artış ve cari dengedeki iyileşme gibi faktörlerin Türk lirasına talebi desteklediği ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğu ifade edildi. Ayrıca, parasal sıkılaştırmanın enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe katkı sağladığı belirtilerek, politika faizinin mevcut seviyesinin devam edeceği vurgulandı.

Sadeleştirme ve Finansal İstikrar

Kurul, mikro- ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilerek piyasa mekanizmasının işlevselliğinin artırılacağına ve makro finansal istikrarın güçlendirileceğine dikkat çekti. Ayrıca, faiz kararlarının yanı sıra kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılacağı ve miktarsal sıkılaştırmanın devam edeceği ifade edildi.

Hedef: Yüzde 5 Oranındaki Enflasyona Ulaşmak

Kurul, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceğini belirterek, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini açıkladı. Ayrıca, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak koşulları sağlamak amacıyla belirlenen parasal ve finansal koşulların sürdürüleceği ifade edildi.

Merkez Bankası 2024 Ocak Ayı Faiz Oranını 250 Baz Puan Artırdı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kargocuyum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!