1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ev Sahiplerine Yönelik Kira Geliri İncelemesi Başlatıldı!

Ev Sahiplerine Yönelik Kira Geliri İncelemesi Başlatıldı!

Ev Sahiplerine Yönelik Kira Geliri İncelemesi Başlatıldı!
Ev Sahiplerine Yönelik Kira Geliri İncelemesi Başlatıldı!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ev sahiplerinin kira gelirinin doğru beyanı için başlatılan inceleme sürecini duyurdu. İnceleme kapsamında 4,5 milyon konut analiz edilirken, mart ayında doğru beyan sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek’ten Müjdeli Haber: Kira Geliri İncelemesi Başlatıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ev sahiplerinin kira gelirlerine yönelik inceleme başlatıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, tapu ve nüfus verilerinin incelenerek potansiyel kira geliri elde edebilecek yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edileceği belirtildi. Bakan Şimşek, ayrıca kiralık olarak kullanılan adreslerde fiili tespitlerin yapılacağını ifade etti.

Kira Geliri İncelemesi Nasıl Yapılıyor?

Banka ve tapu kayıtları başta olmak üzere kamu kurumlarından elde edilen verilerle yapılan kontrollerle mükelleflerin tespit edildiğini belirten Bakan Şimşek, kısa mesaj yoluyla yapılan hatırlatmaların vergi uyumunu artırmayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca, kiradan elde edilen gelirin beyannamelerinin internet üzerinden de kolayca verilebileceğini vurguladı.

Adreslerde Fiili Tespit Yapılacak

Bakan Şimşek, incelemeler kapsamında tapu ve nüfus verilerinin kullanılacağını, kira geliri potansiyeline sahip konutların yaklaşık 4,5 milyon adet olduğunu belirtti. Kiralık olarak kullanılan adreslerde fiili tespitler yapılacağını ifade eden Şimşek, bu tespitlerin kiracılardan alınan bilgilerle elektronik ortamda kayıt altına alınacağını ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemlerine aktarılacağını açıkladı.

Beyanname İnternet Üzerinden Kolayca Verilebilecek

Bakan Şimşek, kira geliri beyannamelerinin elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebileceğini hatırlatarak, 2022 yılında 1 milyon 578 bin 932 mükellefin bu sistemi kullandığını söyledi. Ayrıca, bu yıl da mükelleflerin 2023 yılı kira gelirlerini evlerinden veya internet bağlantısı olan herhangi bir yerden kolayca beyan edebileceklerini belirtti.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Kapsamında Kira Denetimleri

Kira denetimlerinin kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında daha kapsamlı bir şekilde yürütüleceğini vurgulayan Bakan Şimşek, vatandaşların gerçek kira gelirlerine katkıda bulunmalarını ve denetimlere destek vermelerini beklediklerini ifade etti.

Ev Sahiplerine Yönelik Kira Geliri İncelemesi Başlatıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kargocuyum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!