1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Rahim Ağzı Kanserinin Yüzde 95’i HPV Virüsünden Kaynaklanıyor!

Rahim Ağzı Kanserinin Yüzde 95’i HPV Virüsünden Kaynaklanıyor!

Rahim Ağzı Kanserinin Yüzde 95'i HPV Virüsünden Kaynaklanıyor!
Rahim Ağzı Kanserinin Yüzde 95'i HPV Virüsünden Kaynaklanıyor!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, rahim ağzı (serviks) kanseri vakalarının yüzde 95’inden fazlasının insan papilloma virüsü (HPV) kaynaklı olduğunu vurguladı.

DSÖ, rahim ağzında oluşan kanseri farkındalık ayı çerçevesinde yaptığı açıklamada, “Rahim ağzı kanserinin yüzde 95’inden fazlası insan papilloma virüsü (HPV) kaynaklanmaktadır. HPV’ye karşı profilaktik aşılama ve kanser öncesi lezyonların taranması ve tedavisi rahim ağzı kanserini önlemenin etkili yollarıdır ve çok uygun maliyetlidir” ifadelerini kullandı.

DSÖ’nün Rahim Ağzı Kanserini Ortadan Kaldırma Girişimi

DSÖ, Rahim Ağzı Kanserini Ortadan Kaldırma Girişimi kapsamında, hastalığın erken teşhis ve etkili tedavi ile önlenebileceğini belirtirken, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen 4. kanser türü olduğunu ifade etti. DSÖ, küresel eşitsizlikleri yansıtan rahim ağzında oluşan kanserin 2018’de ölümlerinin yüzde 90’ının düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğine dikkat çekti.

DSÖ’nün Belirlediği Hedefler ve İlerleme

DSÖ, Rahim Ağzı Kanserini Ortadan Kaldırma Girişimi kapsamında belirlenen 90-70-90 hedeflerine ulaşma yolunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini bildirdi. Genç kızların yüzde 90’ının aşılandığı, kadınların yüzde 70’inin 45 yaşına kadar tarandığı ve tedavi gören kadınların yüzde 90’ının tedavilerini tamamladığı ifade edildi.

Aşılama, Tarama ve Tedavi

DSÖ, rahim ağzında oluşan kanseri ortadan kaldırmak için üç temel hedef belirledi: aşılama, tarama ve tedavi. “Gelecek yüzyılda rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma yoluna girebilmek için her ülkenin 2030 yılına kadar 90-70-90 hedeflerine ulaşması gerekiyor” denildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un Açıklamaları

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, HPV virüsüne karşı aşının önemine vurgu yaparak, bu hastalığın önlenebilir olduğunu belirtti. Ghebreyesus, “2023 yılı itibarıyla dünya çapında 6 adet HPV aşısı bulunmaktadır ve bunlar, çoğu serviks kanserine neden olan yüksek riskli HPV tiplerine karşı koruma sağlar” dedi.

DSÖ’nün 2024 Hedefleri Neler?

DSÖ, 2024’te daha fazla ülkede ilerleme kaydetmeyi ve serviks kanseri farkındalığını artırmayı hedefliyor. DSÖ Genel Direktörü, “Rahim Ağzı Kanseri Eliminasyon Girişimi aracılığıyla bu önlenebilir hastalıktan arınmış bir dünyaya olan bağlılığını yeniden teyit etmektedir” ifadelerini kullandı.

Rahim Ağzı Kanserinin Yüzde 95’i HPV Virüsünden Kaynaklanıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kargocuyum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!