1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. O Gölden Yüzlerce Araca Yetecek Lityum Çıkıyor!

O Gölden Yüzlerce Araca Yetecek Lityum Çıkıyor!

O Gölden Yüzlerce Araca Yetecek Lityum Çıkıyor!
O Gölden Yüzlerce Araca Yetecek Lityum Çıkıyor!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti sınırlarında yer alan Salton Gölü, senelerdir lityum (Lİ) kaynağı olarak biliniyordu. Yapılan çalışmalarla birlikte o elementin rezervinin belirlendiği açıklandı.

375 Elektrikli Otomobile Yetecek Lityum Rezervi Olduğu Saptandı

Salton Gölü’nün bol miktarda element içerdiği bilinen bir gerçekti. Ancak bu rezervin ne kadar olduğu merak konusuydu. Yapılan araştırmalar neticesinde, rezerv belirlendi. Bu belirlemeye göre tam 375 elektrikli aracın bataryasını şarj etmeye yetecek Lİ olduğu kaydedildi. Göl yatağının alt kısmında yer alan sıcak tuzlu su rezerviyle söz konusu göl dünya üzerindeki en büyük lityum tuzlu su yataklarından biri olarak kabul ediliyor.

Rezerv, 3400 Kiloton Üretilebilir Lityuma Sahip

ABD Enerji Departmanı’nca yapılan çalışmada amaç gölün altında bulunan değerli metallerin miktarını ortaya koymaktı ancak çok daha iyisiyle karşılaşıldı. Beklenilen miktarın hayli üzerinde olan Lİ rezervinin Lawrence Berkey Ulusal Laboratuvarı açıklamalarında 3400 kiloton değerinde olduğu saptandı. Bu miktar, 375 adet elektrikli aracı şarj edebilecek kadar çok Lİ’nin varlığına işaret ediyor.

Şirketler, O Elementi Çıkarmak Üzere Yarışta

Lİ’nin ticari olarak jeotermal tuzlu su içerisinden çıkarmak son derece meşakkatli bir iş olarak görülüyor. Fakat birkaç firma bu teknolojinin geliştirilmesi adına çalışmalarını sürdürüyor. Hatta bazı yatırımlar alan söz konusu şirketler adeta Lİ çıkarmak için birbiriyle yarışa giriyor. Öte yandan söz konusu maddeyi çıkarmak üzere devasa buharlaşma havuzları ya da zararlı sondajlar oluşturmak yerine çok daha çevreci yöntemler araştırılıyor.

Söz konusu firmalar tuzlu su çıkarıp lityumu direkt olarak ayrıştırma teknolojisi üstünde çalışmalar gerçekleştiriyor. Firmalar hem Lİ çıkarmayı hem de jeotermal enerjiyle elektrik üretmeyi hedefliyor.

O Gölden Yüzlerce Araca Yetecek Lityum Çıkıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kargocuyum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!