1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Amerikan Kanser Derneği Açıkladı: Akciğer Kanseri Tarama Yaşı Düşüyor!

Amerikan Kanser Derneği Açıkladı: Akciğer Kanseri Tarama Yaşı Düşüyor!

Amerikan Kanser Derneği Açıkladı: Akciğer Kanseri Tarama Yaşı Düşüyor!
Amerikan Kanser Derneği Açıkladı: Akciğer Kanseri Tarama Yaşı Düşüyor!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Kanser Derneği’nin son güncellemesine göre, akciğer kanseri tarama yaş sınırı 55’ten 50’ye, aynı zamanda sigara içme geçmişi için belirlenen yıl miktarı da 30 paket yıldan 20 paket yıla indirilmiştir.

Kanserle Mücadelede Yeni Adım: Akciğer Kanseri Tarama Yaşı 50’ye İndiriliyor

Amerikan Kanser Derneği, kasım ayında kutlanan ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda önemli bir adım atarak akciğer kanseri tarama yaşını 55’ten 50’ye indirdiğini duyurdu. Ayrıca, sigara içme yılının da 30 paket yıldan 20 paket yıla düşürüldüğü belirtildi.

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı

Her yıl dünya genelinde yaklaşık 2 milyon kişinin akciğer kanseri teşhisi aldığına dikkat çekilen haberde, hastalığın ölümcül olduğu ve yılda 1.8 milyon kişinin yaşamını yitirdiği vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre akciğer kanseri, tüm kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türü olarak öne çıkıyor.

Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seha Akduman, akciğer kanseri tarama testi sayesinde elde edilen erken tanının sağ kalımı artırdığını belirtti. Saatte 3 km ve üzeri hızla yürümenin özellikle erken tanı için etkili bir yöntem olduğunu ifade eden Akduman, düşük doz akciğer tomografisinin ise erken tanıya önemli katkı sağladığını söyledi. Ayrıca, akciğer kanserinde immünoterapi ve kişiye özel akıllı ilaç gelişmelerine rağmen erken tanının tedavi başarısındaki kritik belirleyici olduğunu vurguladı.

Sigaradan Uzak Durmak Önemli!

 Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel, akciğer kanserinin özellikle sigara kullanımıyla ilişkilendirildiğini belirtti. Sigara kullanmamanın ve maruziyetin yanı sıra genetik ve hormonal faktörlerin de hastalığın gelişiminde etkili olduğunu açıklayan Göksel, “Akciğer kanserinden korunmanın tek yolu sigara ve benzeri ürünleri kullanmamak ve maruz kalmamaktır” dedi.

Amerikan Kanser Derneği Açıkladı: Akciğer Kanseri Tarama Yaşı Düşüyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kargocuyum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!